STUDIEREISJE NAAR DE CALVADOS STREEK.
Op 23 April jongstleden ben ik met een aantal collega's afgereisd naar Normandië om daar een aantal Calvados/ Cider's producenten te bezoeken.
Als eerste bezochten we op de zondag Toutain. Deze kleinschalige producent van Calvados liet ons een kijkje nemen in hun keuken.
Ze hebben ongeveer een 25 hectare aan appelboomgaarden rondom hun domein. Daar groeien 35 verschillende soorten appelbomen die men gebruikt voor hun calvados.
Een mooi klein ambachtelijk bedrijf die uitsluitend appel gebruiken voor hun Calvados en daardoor zijn ze wat boerser en krachtiger van smaak.
Na de rondleiding mochten we proeven en dat was een ware beleving. Hun instap Calvados is al prachtig maar wij waren de gelukkige die ook hun topstuk mochten
proeven de 50 jaar oude calvados.
Op maandag vertrokken we na het ontbijt naar Château du Breuil.
Na ontvangst reden we naar de appel/ perengaard. Daar stonden de bomen al prachtig in bloei.
In vergelijking tot de dag ervoor is dit wel een Château van een andere categorie. De capaciteit is veel groter en er wordt veel professioneler gewerkt en dat zie je terug
op het gehele terrein. Na een rondleiding in de distillery en het warehouse waar we nog even Calvados uit het vat mochten proeven ( gerijpt op ex whiskyvaten), liepen we richting het Château door een prachtige met bloemen omgeven tuin.
Aldaar aangekomen kwamen we in de oudste kelder van het Château.
Ook daar konden we ons hart weer ophalen en uiteraard werd er ook weer geproefd.
Op naar de orangerie want daar stond men ons al op te wachten voor de proeverij.
We hebben de gehele range van het Château mogen proeven en ook hun topstuk een assemblage van 45 jaar oud. Slechts 41 flesjes beschikbaar
en een prijs van ruim € 2000,- per fles...... Overigens is deze gewoon bij ons te bestellen :-). Château du Breuil gebruikt 3% peren in hun Calvados.
Doordat men dit doet wordt de smaak van appel versterkt.
Voor mij was de double cask wel de favoriet. Dit zal ook zeker menig whisky liefhebber aanspreken.
Na de proeverij kregen we een fantastische lunch aangeboden met een verrassend aperitief: Calvados Tonic. Heel verrassend en de nieuwe hit voor komende zomer!
Als laatste bezochten we een biologische Cider/ Calvados producent La Ribaude.
Een enorm grote producent met ruim 100 hectare appel en perenbomen. Na een korte maar krachtige rondleiding werd er ook nog even geproefd.
De Cider's waren verrassend fris met een natuurlijk zoetje. Ik was zo enthousiast over deze cider's dat ik ze heb opgenomen in ons assortiment.
Al met al was het een zeer leerzame trip die voor mij erg interessant was. Nieuwe ideeën opgedaan en verrassende producten ontdekt.
Wilt u zelf ervaren en/of meer informatie kom dan naar de winkel en ik zal u alles vertellen over deze leuke trip.